Αρχική / Φακές

Φακές

Δημοσίευση 27/09/2017

* Προετοιμασία 10 λεπτά
* Μαγείρεμα 40 λεπτά
* Μερίδες 6
* Συνταγές, Κυρίως Πιάτα, Όσπρια, Ντομάτα

Φακές σούπα, νόστιμες, υγιεινές και πλούσιες σε σίδηρο. Ένα ζεστό πιάτο κατάλληλο για τον χειμώνα, αλλά δεν είναι λίγοι και αυτοί που τους αρέσει να τις τρώνε ως ένα δροσερό πιάτο και σε πιο ζεστές ημέρες. Εξαιρετική γεύση όταν συνοδεύονται με ξύδι λευκό ή μπαλσάμικο, παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί και φέτα...

Υλικά

  • 500 γρ. Φακές 
  • 5 ώριμες ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια 
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο 
  • 5 φύλλα δάφνης
  • 200ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 λίτρο νερό 

Εκτέλεση

Ξεκινώντας, βάζουμε 1 λίτρο νερό στην κατσαρόλα για να βράσει. Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη ή στο μπλέντερ για να τις κάνουμε χυμό. Παίρνουμε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες του σκόρδου και τα ψιλοκόβουμε ή τα τρίβουμε στο μπλέντερ. Εναλλακτικώς, τις σκελίδες του σκόρδου εάν θέλετε μπορείτε να τις τεμαχίσετε σε 2-4 κομμάτια έκαστη για να τις προσθέσετε στο φαγητό.

Όταν το νερό αρχίσει και βράζει ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις φακές, τον χυμό ντομάτας, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, την δάφνη, αλατοπιπερώνουμε μετρίως και εάν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον νερό στην κατσαρόλα ούτως ώστε να σκεπάζει τα υλικά. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς της κατσαρόλας και την σκεπάζουμε με ένα καπάκι. 

Μετά από 20 λεπτά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και δοκιμάζουμε το φαγητό με ένα κουτάλι. Εάν χρειάζεται συμπληρώνουμε αλάτι, πιπέρι ή ελαιόλαδο. Αφήνουμε το φαγητό να συνεχίσει να βράζει για περίπου 15 με 20 λεπτά, έως ότου η φακές να μαλακώσουν.

Δείτε επίσης

To perikouzinas.gr για την διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών του και την καλύτερη εξυπηρέτησή σας χρησιμοποιεί cookies. Με την συνέχιση της χρήσεως του ιστοτόπου perikouzinas.gr τότε συμφωνείτε και αποδέχεστε την χρήση cookies από αυτόν καθώς και cookies από τρίτες υπηρεσίες (π.χ. Google, Facebook, κ.α.) που προσφέρουν υπηρεσίες διαφημήσεων, στατιστικών κ.α. Δείτε περισσότερα...