Αρχική / Χταπόδι μοσχιοί με χυλοπίτες στην κατσαρόλα

Χταπόδι μοσχιοί με χυλοπίτες στην κατσαρόλα

Δημοσίευση 24/06/2018

* Προετοιμασία 20 λεπτά
* Μαγείρεμα 1 ώρα και 15 λεπτά
* Μερίδες 6
* Συνταγές, Κυρίως Πιάτα, Ζυμαρικά, Θαλασσινά, Ντομάτα, Χταπόδι

Χταπόδι μοσχιοί στην κατσαρόλα με χωριάτικες χυλοπίτες, φρέσκο κρεμμυδάκι, φρέσκια ντομάτα και αρωματικά. Μία από τις καλύτερες συνταγές για να συνοδεύσετε το πεντανόστιμο και καλοκαιρινό μας έδεσμα, το χταπόδι.

Υλικά

  • 1 κιλό χταπόδι (ή μοσχιούς)
  • 250 γραμμάρια χυλοπίτες χωριάτικες
  • 4 ώριμες ντομάτες
  • 2 χλωρά κρεμμύδια (όχι πολύ μεγάλα)
  • 3 μικρά κρεμμύδια (μεγέθους στοιφάδου)
  • 120~150 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κύβο λαχανικών
  • 3 φύλλα δάφνης
  • λίγο μαϊντανό
  • λίγο ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Βράσιμο χταποδιού
Ξεκινάμε πλένοντας το χταπόδι ή τους μοσχιούς μας. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το στομάχι του στα δύο και το καθαρίζουμε αφαιρώντας το περιεχόμενό του. Με την βοήθεια του μαχαιριού αφαιρούμε επίσης και τα "δόντια" του από το στόμα του. Εν συνεχεία κόβουμε την κοιλιά και τα πλοκάμια του χταποδιού σε μικρά κομμάτια.

Αφού τεμαχίσουμε το χταπόδι μας, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τόσο νερό ούτως ώστε να σκεπάσει 1 με 2 εκατοστά το χταπόδι μας, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, αναλόγως του πάχους των πλοκαμιών του χταποδιού μας. Πρωτού τα βγάλουμε από την φωτιά, τα τσιμπάμε με ένα πειρούνι και τα δοκιμάζουμε για να δούμε εάν έχουν μαλακώσει.

Προετοιμασία σάλτσας
Ενόσω το χταπόδι μας είναι στην κατσαρόλα και σιγοβράζει, ξεκινάμε την προετοιμασία της σάλτσας. Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια. Δεν θέλουμε να τρίψουμε την ντομάτα στον τρίφτη ή στο μπλέντερ διότι σκοπός μας είναι όταν ψηθεί ή ντομάτα με το χταπόδι και τα άλλα υλικά, να ξεχωρίζουν μέσα στο πιάτο τα μικρά κομματάκια της, δίνοντας μία ωραία εμφάνιση στο πιάτο μας. 


Αφού ψιλοκόψουμε τις ντομάτες τις αφήνουμε στην άκρη και πιάνουμε και ψιλοκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου καθώς και τα φρέσκα και ξηρά κρεμμύδια. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο με τα κρεμμύδια σε μία μικρή κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε.



Όταν το φρέσκο κρεμμύδι αρχίσει και "μαραίνεται" προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ψιλοκομμένη ντομάτα μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με μία κουτάλα παίρνουμε 3-4 κουταλιές από τον ζωμό του χταποδιού που βράζει (ή που έχει βράσει) και το προσθέτουμε και αυτό στην μικρή κατσαρόλα με την σάλτσα μας. 

Τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ρίγανη στην σάλτσα μας και την αφήνουμε να βράσει για περίπου 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Βράσιμο χυλοπίττων
Όταν η σάλτσα μας είναι σχεδόν έτοιμη με την βοήθεια μιάς κουτάλας παίρνουμε την σάλτσα και την ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι μας. Αφού ρίξουμε όλην την σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα με το χταπόδι, ανάβουμε ξανά το μάτι της κατσαρόλας και προσθέτουμε και τις χυλοπίτες μας. Αφήνουμε τις χυλοπίτες να βράσουν σε μέτρια φωτιά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μας για όσην ώρα προτείνει ο κατασκευαστής τους. Συνήθως 10 με 14 λεπτά είναι αρκετά. Τέλος 5 λεπτά προτού να είναι έτοιμες οι χυλοπίτες προσθέτουμε και τον μαϊντανό.


Συμβουλές

Κατά την διάρκεια βρασίματός των χυλοπίτων, ελέγχουμε την ποσότητα των υγρών που έχει η κατσαρόλα μας. Εάν υπάρχει αρκετό ζουμί το οποίο οι χυλοπίτες δεν θα καταφέρουν να απορροφήσουν και εφόσον δεν θέλετε να βγει πολύ ζουμερό το φαγητό σας, μπορείτε με την βοήθεια μιάς κουτάλας να αφαιρέσετε το περίσσειο ζουμί από την κατσαρόλα.

Σερβίρετε με μαλακό φρέσκο ψωμί, φέτα και κρασί της αρεσκείας σας.

Καλή σας όρεξη!

Δείτε επίσης

To perikouzinas.gr για την διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών του και την καλύτερη εξυπηρέτησή σας χρησιμοποιεί cookies. Με την συνέχιση της χρήσεως του ιστοτόπου perikouzinas.gr τότε συμφωνείτε και αποδέχεστε την χρήση cookies από αυτόν καθώς και cookies από τρίτες υπηρεσίες (π.χ. Google, Facebook, κ.α.) που προσφέρουν υπηρεσίες διαφημήσεων, στατιστικών κ.α. Δείτε περισσότερα...