Αρχική / Κολοκυθόπιτα

Κολοκυθόπιτα

Δημοσίευση 22/05/2018

* Προετοιμασία 30 λεπτά
* Μαγείρεμα 30 λεπτά
* Μερίδες 10
* Συνταγές, Ορεκτικά, Κυρίως Πιάτα, Tυρί, Χόρτα, Πίττα, Αυγό, Φέτα

Κολοκυθόπιτα με κολοκυθάκια, κομμάτια φέτας, αυγά και αρκετά ζαρζαβατικά!Αλμυρή παραδοσιακή κολοκυθόπιτα κατάλληλη για χορτοφάγους και μη.Εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της.Τρώγεται άνετα για ορεκτικό αλλά και για κυρίως πιάτο.

Υλικά

Για την γέμιση:


  • 1,5 κιλό μεσαία κολοκύθια
  • 600 γρ. φέτα
  • 4 αυγά
  • 150 γρ. τραχανά
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι μαιντανό
  • 1 ματσάκι δυόσμο 
  • 3 κ.γ. μοσχοκάρυδο 
  • 2 κ.γ. πιπέρι

Για το φύλλο:


  • 700-800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό (250 ml) 
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • σουσάμι (προαιρετικά) 

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το παραδοσιακό φύλλο:


Σε ένα μπωλ, ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μία γούβα στο κέντρο του. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και κάνουμε ένα πρώτο ανακάτεμα μέχρι να γίνει το μείγμα μας σαν άμμο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ξεκινάμε το κυρίως ανακάτεμα. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Σκοπός είναι η ζύμη να είναι μαλακή, εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε δυνατά για περίπου 10 λεπτά έως να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί. Ακολούθως ξεκινάμε την γέμιση για την πίτα μας. 

Για την γέμιση μας:


Ξεκινάμε με τα κολοκυθάκια. Τα βάζουμε κάτω από την βρύση μας μέσα σε μία λεκάνη και τα πλένουμε καλά. Στη συνέχεια τα καθαρίζουμε και τα χοντρό-τρίβουμε στον τρίφτη ή στο μπλέντερ. Τα βάζουμε σε ένα μπωλ και στη συνέχεια πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα μας.

Εν συνεχεία χοντροκόβουμε την φέτα και την προσθέτουμε στο μείγμα. Θα βάλουμε τα 3 αυγά και τα μπαχαρικά μας. Το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. 

Ύστερα προσθέτουμε στο μείγμα μας τον τραχανά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί η γέμιση μας.

Ανάβουμε τον φούρνο μας να προθερμανθεί στους 200 βαθμούς. 
 
Λαδώνουμε το ταψί μας και ανοίγουμε το πρώτο μας φύλλο με την βοήθεια ενός πλάστη. Θέλουμε να προεξέχει αρκετά του ταψιού μας το φύλλο. Οπότε το ανοίγουμε και τέσσερα δάχτυλα μεγαλύτερο. 
 
Μόλις είναι έτοιμο το τυλίγουμε το φύλλο στον πλάστη και το μεταφέρουμε προσεχτικά στο ταψί μας. το ξεδιπλώνουμε ομοιόμορφα και το πατάμε ελαφρώς με τα δάχτυλα μας.

Προσθέτουμε την γέμιση μας και συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο μας. Κάνουμε ακριβώς ότι κάναμε και με το πρώτο. 


 

Χτυπάμε το ένα αυγό και το αλείφουμε με την βοήθεια ενός πινέλου πάνω στην πίτα μας, προσθέτουμε και το σουσάμι και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. 


Καλή σας επιτυχία! 

Δείτε επίσης

To perikouzinas.gr για την διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών του και την καλύτερη εξυπηρέτησή σας χρησιμοποιεί cookies. Με την συνέχιση της χρήσεως του ιστοτόπου perikouzinas.gr τότε συμφωνείτε και αποδέχεστε την χρήση cookies από αυτόν καθώς και cookies από τρίτες υπηρεσίες (π.χ. Google, Facebook, κ.α.) που προσφέρουν υπηρεσίες διαφημήσεων, στατιστικών κ.α. Δείτε περισσότερα...