Αρχική / Γεμιστά

Γεμιστά

Δημοσίευση 04/04/2018

* Προετοιμασία 20 λεπτά
* Μαγείρεμα 1 ώρα και 20 λεπτά
* Μερίδες 10
* Συνταγές, Κυρίως Πιάτα, Λαχανικά, Ντομάτα

Γεμιστά της γιαγιάς.Λαχταριστές τομάτες και πιπεριές με γέμιση από ρύζι, καρότο κρεμμύδια, ντοματοχυμό και μυρωδικά!Ένα υπέροχο καλοκαιρινό προπάντων φαγητό αλλά και τον χειμώνα είναι εξίσου τέλειο!Το τοπ λαδερό φαγητό της γιαγιάς.Με αρκετή ευκολία στην παρασκευή του, αλλά και αρκετά οικονομικό!

Υλικά

Για τα λαχανικά μας θα χρειαστούμε:

  • 6 τομάτες
  • 5 πιπεριές
  • 1,5 κιλό πατάτες
Για την γέμιση μας θα χρειαστούμε:

  • 500 γρ. ρύζι γλασέ ή ρύζι για γεμιστά
  • την ψίχα από τις τομάτες
  • 300 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια (τριμμένα)
  • 500 γρ. καρότα (τριμμένα)
  • 3 κολοκύθια (τριμμένα)
  • 2 σκ. σκόρδο (τριμμένες)
  • 1 ματσάκι μαιντανό (ψιλοκομμένο)
  • 3 κ.σ. θυμάρι ξερό
  • 3 κ.σ. ρίγανη
  • 3 κ.σ. αλάτι
  • 3 κ.σ. πιπέρι

Ακόμη θα χρειαστούμε:

  • 1 κ.γ. ζάχαρη (στο εσωτερικό κάθε λαχανικού μας)
  • 600 ml νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι και μισό κουταλάκι πιπέρι (στο εσωτερικό κάθε λαχανικού μας)

Εκτέλεση

Για αρχή πλένουμε τα λαχανικά μας και κόβουμε σε λεπτές φετούλες τα "καπάκια" τους. Πετάμε τα σποράκια από τις πιπεριές και τα τοποθετούμε όμορφα στο ταψί μας.

Στη συνέχεια κάνουμε την γέμιση.

Σε ένα μπολ θα βάλουμε την ψίχα από τις τομάτες, την οποία την έχουμε κάνει χυμό. Επίσης θα βάλουμε το ρύζι, τα τριμμένα κρεμμύδια, τα καρότα, κολοκύθια, τα σκόρδα, τον μαιντανό (ψιλοκομμένο), το θυμάρι, την ρίγανη, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε την γέμιση και ύστερα θα κόψουμε τις πατάτες σε ότι σχήμα μας αρέσει. Θα τις τοποθετήσουμε όμορφα ανάμεσα στα λαχανικά μας.

Εν συνεχεία θα βάλουμε πρώτα την ζάχαρη και το αλατοπίπερο στο εσωτερικό κάθε λαχανικού και μετά την γέμιση μας. Κλείνουμε τα καπάκια, πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι και ρίγανη από πάνω και προσθέτουμε το νεράκι σιγά σιγά  ανάμεσα στα λαχανικά μας. Με την βοήθεια ενός ποτηριού, 

Θα ψήσουμε το πρώτο 45λεπτό στους 200 βαθμούς και ύστερα θα χαμηλώσουμε την φωτιά για να μην αρπάξουν τα λαχανικά μας.

Αν στην μιάμιση ώρα ψησίματος το νερό που έχουμε βάλει δεν το έχει "πιει" το φαγητό μας, τότε ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά περίπου.
 

Tip

Να προσπαθήσετε τις τομάτες να της πάρετε ώριμες και όσο το δυνατόν σφιχτές. Επίσης οι πιπεριές παίζουν ρόλο στο ψήσιμο του φαγητού μας. Αν κάνετε χειμώνα το φαγητό να προτιμήσετε τις ανοιχτόχρωμες πράσινες οι οποίες είναι ψιλόφλουδες.
Το καλοκαίρι που είναι η εποχή των συγκεκριμένων λαχανικών μπορείτε να βάλετε τις πράσινες σκούρες πιπεριές.

Καλή σας επιτυχία! :)

Δείτε επίσης

To perikouzinas.gr για την διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών του και την καλύτερη εξυπηρέτησή σας χρησιμοποιεί cookies. Με την συνέχιση της χρήσεως του ιστοτόπου perikouzinas.gr τότε συμφωνείτε και αποδέχεστε την χρήση cookies από αυτόν καθώς και cookies από τρίτες υπηρεσίες (π.χ. Google, Facebook, κ.α.) που προσφέρουν υπηρεσίες διαφημήσεων, στατιστικών κ.α. Δείτε περισσότερα...