Αρχική / Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Δημοσίευση 31/10/2017

* Προετοιμασία 15 λεπτά
* Μαγείρεμα 40 λεπτά
* Μερίδες 8
* Συνταγές, Κυρίως Πιάτα, Κρέας, Σούπα, Μοσχάρι, Κιμάς, Χοιρινό

Γιουβαρλάκια με πηχτή σάλτσα από αυγολέμονο. Ένα χορταστικό και κλασσικό μαμαδίστικο φαγητό, ιδανικό για τον χειμώνα!

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια
  • 800 γραμμάρια ανάμεικτο κιμά (μοσχάρι-χοιρινό)
  • 200 γραμμάρια ρύζι γλασσέ
  • 2 κυταλάκια της σούπας μαιντανό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κουταλάκι της σούπας ρίγανη
  • 1 κουταλάκι της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι 
  • 200ml ελαιόλαδο
  • 1 ασπράδι αυγό 

Για την σούπα

  • 2 πατάτες
  • 2 καρότα μεγάλα
  • λίγο πιπέρι
  • λίγο αλάτι
  • 5 κουταλάκια της σούπας ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο

  • 2 λεμόνια
  • 2 ασπράδια αυγού
  • 2 κρόκους
  • 300 ml ζουμί από την κατσαρόλα (παγωμένο)

Εκτέλεση

1.Για τα γιουβαρλάκια

Παίρνουμε ένα μπολ, βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τον μαιντανό, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το ασπράδι του αυγού και ανακατεύουμε. 
Πλάθουμε σε μεσαία μπαλάκια και τα ακουμπάμε σε ένα πιάτο. (Να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος για να βράσουν σωστά)

2.Για την σούπα

Ωστόσο έχουμε βάλει 1,5 λίτρο νερό στην κατσαρόλα μας να βράζει και μόλις έχει πάρει βράσει ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι τα καρότα και τις πατάτες.
Σιγά σιγά ρίχνουμε και τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα.

3.Για το αυγολέμονο

Παίρνουμε ενα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια τα ανακατεύουμε έως ότου αφρίσει (θα πάρει περίπου 10 λεπτά γρήγορου χτυπήματος) και μετά θα προσθέσουμε τα λεμόνια με το αλεύρι και θα συνεχίσουμε το ανακάτεμα. Μετά απο 2-3 λεπτά θα προσθέσουμε και το ζουμί απο την κατσαρόλα το οποίο το έχουμε παγώσει πρώτα. Λίγο λίγο περιχύνουμε στο μπολ ενώ ανακατεύουμε. Μόλις είναι έτοιμο βγάζουμε απο την κατσαρόλα τα γιουβαρλάκια και το ρίχνουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας έως ότου γίνει μια πηχτή σάλτσα.

Το αυγολέμονο θα το φτιάξουμε τα τελευταία 10 λεπτα του ψησίματος του φαγητού. 

Συμβουλές σερβιρίσματος

Τα γιουβαρελάκια σερβίρονται ζεστά σε βαθύ πιάτο. Εάν το επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι στο πιάτο σας. Μπορούν να συνοδευτούν με πολλών ειδών τυριών και ιδίως με την φέτα.

Καλή σας όρεξη!

Δείτε επίσης

To perikouzinas.gr για την διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών του και την καλύτερη εξυπηρέτησή σας χρησιμοποιεί cookies. Με την συνέχιση της χρήσεως του ιστοτόπου perikouzinas.gr τότε συμφωνείτε και αποδέχεστε την χρήση cookies από αυτόν καθώς και cookies από τρίτες υπηρεσίες (π.χ. Google, Facebook, κ.α.) που προσφέρουν υπηρεσίες διαφημήσεων, στατιστικών κ.α. Δείτε περισσότερα...