Αρχική / Μπακαλιάρος ψητός στον φούρνο με σκορδαλιά και παντζάρια

Μπακαλιάρος ψητός στον φούρνο με σκορδαλιά και παντζάρια

Δημοσίευση 29/10/2017

* Προετοιμασία 5 λεπτά
* Μαγείρεμα 40 λεπτά
* Μερίδες 6
* Συνταγές, Κυρίως Πιάτα, Θαλασσινά, Πατάτα

Μπακαλιάρος ψητός εναλλακτικώς μαγειρεμένος με λαδολέμονο στον φούρνο, συνοδευόμενος από το αιώνιο ταίρι του την σκορδαλιά, καθώς και από λαχταριστά παντζάρια!

Υλικά

Για τον μπακαλιάρο

  • 1 κιλό μπακαλιάρο παστό φιλέτο 
  • ρίγανη 
  • πιπέρι
  • 1 λεμόνι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 ml νερό

Για την σκορδαλιά

  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 5 σκελίδες σκόρδα
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml ξύδι
  • μισό κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.σ. αλάτι

Για τα παντζάρια

  • 1,5 κιλό παντζάρια
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Για τον μπακαλιάρο
Εχουμε φροντίσει να τον αγοράσουμε και 3 μέρες νωρίτερα προτού τον μαγειρέψουμε, διότι θέλει πολύ καλό ξαλμύρισμα! 

Για το ξαλμύρισμα του θα χρειαστούμε μία καθαρισμένη πατάτα μία λεκάνη και πολλές αλλαγές του νερού του. ¨Εως και 5 φορές την ημέρα κατά διαστήματα θα ήταν αρκετό.

Όταν η διαδικασία του ξαλμυρίσματος ολοκληρωθεί, κόβουμε τον μπακαλιάρο σε ομοιόμορφα κομμάτια και τα τοποθετούμε στο ταψί. Τα πασπαλίζουμε με την ρίγανη και το πιπέρι, στύβουμε όλο το λεμόνι από πάνω τους και περιχύνουμε ομοιόμορφα και το ελαιόλαδο. Τέλος, προσθέτουμε τόσο νερό έως ότου να σκεπάσει ίσα ίσα τα φιλέτα του μπακαλιάρου και σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Για την σκορδαλιά 

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1,5 λίτρο νερό να βράσει. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε ροδέλες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε τις πατάτες να βράσουν για 15 λεπτά έως ότου είναι μαλακές.

Εν συνεχεία, φτιάχνουμε ένα μείγμα με το ελαιόλαδο, το ξύδι, τις σκελίδες του σκόρδου, το πιπέρι και το αλάτι. Τις σκελίδες του σκόρδου φροντίζουμε να τις τεμαχίσουμε αρκετά είτε με ένα μαχαίρι, είτε με την βοήθεια ενός τρίφτη. Εάν διαθέτετε μπλέντερ μπορείτε να χτυπήσετε όλα τα υλικά με αυτό, έως ότου οι σκελίδες του σκόρδου να θρυμματιστούν ικανοποιητικά.

Όταν οι πατάτες βράσουν και μαλακώσουν, τις μεταφέρουμε στο σουρωτήρι όπου τις αφήνουμε για 2-3 λεπτά να "στεγνώσουν" λίγο και μετά τις περνάμε και αυτές από το μπλέντερ ή τις λειώνουμε με κάποιο κατάλληλο εργαλείο  για να τις κάνουμε πουρέ. 

Μόλις είναι έτοιμες οι πατάτες μας τις αδειάζουμε σε ένα μπωλ και περιχύνουμε με το μείγμα που φτιάξαμε πριν σιγά σιγά και ανακατεύοντας. Ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά έως ότου έχει να έχει κρεμμώδη υφή.

Για τα παντζάρια

Παίρνουμε τα παντζάρια και κόβουμε τους βολβούς από τα χόρτα τους. Τα πλένουμε όλα πολύ καλά και τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με όσο νερό χρειάζεται προκειμένου να τα σκεπάζει και 2 κουταλάκια της σούπας ξύδι. Λόγω του ότι τα χόρτα θα βράσουν γρηγορότερα από τους βολβούς, φροντίζουμε στα 15 περίπου λεπτά βράσης να τα βγάλουμε από την κατσαρόλα και να αφήσουμε τους βολβούς των παντζαριών να συνεχίσουν το βράσιμο τους για επιπλέον 15 περίπου λεπτά ακόμα. 

Τέλος, όταν τα παντζάρια βράσουν, τα κόβουμε σε ροδέλες, τα αλατίζουμε και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι.

Σερβίρισμα

Σε ένα ρηχό πιάτο τοποθετήστε 1-2 φιλέτα μπακαλιάρου με 2 κ.σ. σκορδαλιά και μερικές ροδέλες παντζαριού. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο επιπλέον λεμόνι στο πιάτο σας. Συνοδεύστε το πιάτο σας με οποιοδήποτε κρασί της αρεσκείας σας.

Καλή σας όρεξη!

Δείτε επίσης

To perikouzinas.gr για την διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών του και την καλύτερη εξυπηρέτησή σας χρησιμοποιεί cookies. Με την συνέχιση της χρήσεως του ιστοτόπου perikouzinas.gr τότε συμφωνείτε και αποδέχεστε την χρήση cookies από αυτόν καθώς και cookies από τρίτες υπηρεσίες (π.χ. Google, Facebook, κ.α.) που προσφέρουν υπηρεσίες διαφημήσεων, στατιστικών κ.α. Δείτε περισσότερα...