Αρχική / Παστίτσιο με πέννες

Παστίτσιο με πέννες

Δημοσίευση 12/10/2017

* Προετοιμασία 45 λεπτά
* Μαγείρεμα 50 λεπτά
* Μερίδες 9
* Συνταγές, Κυρίως Πιάτα, Ζυμαρικά, Κρέας, Μοσχάρι, Κιμάς, Χοιρινό

Αφράτο παστίτσιο με πεντανόστιμη βελούδινη μπεσαμέλ, χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά και ζυμαρικά πέννες.

Υλικά

  • 300 γρ. τριμμένο τυρί 
  • 100 γρ. φέτα
  • 700 γρ. ζυμαρικά πέννες
  • 3 κουταλιες της σούπας Ελαιόλαδο

για τον κιμά θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό κιμά (ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο) 
  • 3 τομάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή δύο μικρά
  • 2 ξυλαράκια κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ποτήρι κρασί 
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • 3 κουτ. Γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 2 κουτ. Γλυκού πάπρικα
  • 1 κουτ. Γλυκού πιπέρι 
  • 1 κουτ. Γλυκού αλάτι

 για την μπεσαμέλ θα χρειαστούμε:

  • 7 κ.σ. αλεύρι
  • 5 κουτ. Σούπας ελαιόλαδο 
  • 2 αυγά (τους κρόκους)
  • 1 κουτί γάλα
  • 250 γρ. τριμμένο τυρί 
  • μοσχοκάρυδο 
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πέννες στον μισό χρόνο από όσο αναγράφει ο κατασκευαστής στην συσκευασία τους και τις βάζουμε στο ταψί με ελάχιστο λάδι (πιτσιλιές από πάνω, γύρω στα δύο κουταλάκια της σούπας)

Για τον κιμά
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά για 7 λεπτά τον σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να το πιεί και χύνουμε τον χυμό από την ντομάτα και τα μπαχαρικά μας  

Παίρνουμε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το λαδάκι και το αφήνουμε να κάψει. Σοτάρουμε τον κιμά για 5 λεπτά και μόλις πάρει χρώμα, ενώ έχουμε ψιλοκόψει το κρεμμύδι το σοτάρουμε και αυτό με τον κιμά. Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι συνέχεια διότι αντί να τσιγαριστεί θα αρχίζει να βράζει.

Στη συνέχεια αφήνουμε λίγο να ρουφήξει τα υγρά.

Μόλις τσιγαριστούν ο κιμάς με το κρεμμύδι σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας 2 ξυλάκια κανέλας, 1 φύλλο δάφνης, 1 ποτήρι κρασί, ελαιόλαδο, μοσχοκάρυδο, πάπρικα, πιπέρι, αλάτι) αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5 λεπτά περίπου και έπειτα χύνουμε τον χυμό από τις τομάτες 

Για την μπεσαμέλ
Αφήνουμε το ελαιόλαδο να κάψει και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε.  Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα σε μέτρια φωτιά.
Καθώς ανακατεύουμε συνεχώς, ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά.

Μόλις γίνει μια ωραία κρέμα κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε τους 2 κρόκους έναν έναν και ανακατεύουμε, μετά βάζουμε 250 γρ, τριμμένο τυρί. 

Θα χρειαστεί περίπου 10 λεπτά η διαδικασία.  

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε το ταψί μας με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα μακαρόνια, τρίβουμε σε μεσαία κομμάτια την φέτα και από πάνω αλείφουμε τον κιμά ομοιόμορφα. Στη συνέχεια απλώνουμε την μπεσαμέλ ομοιόμορφα επάνω από τον κιμά και ρίχνουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. 

Συμβουλές

Μπορείτε να βάλετε όση ποσότητα θέλετε από τις αναλογίες του κιμά, της μπεσαμέλ και των ζυμαρικών.


Με ελαιόλαδο η μπεσαμέλ γίνεται πολύ καλύτερη και πιο υγιεινή! 

Δείτε επίσης

To perikouzinas.gr για την διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών του και την καλύτερη εξυπηρέτησή σας χρησιμοποιεί cookies. Με την συνέχιση της χρήσεως του ιστοτόπου perikouzinas.gr τότε συμφωνείτε και αποδέχεστε την χρήση cookies από αυτόν καθώς και cookies από τρίτες υπηρεσίες (π.χ. Google, Facebook, κ.α.) που προσφέρουν υπηρεσίες διαφημήσεων, στατιστικών κ.α. Δείτε περισσότερα...