Αρχική / Γίγαντες πλακί

Γίγαντες πλακί

Δημοσίευση 03/10/2017

* Προετοιμασία 30 λεπτά
* Μαγείρεμα 50 λεπτά
* Μερίδες 6
* Συνταγές, Κυρίως Πιάτα, Όσπρια, Ντομάτα

Γίγαντες στον φούρνο με φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά. Ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό πιάτο, πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά. Οι γίγαντες πλακί λόγω της ξεχωριστής και πλούσιας γεύση τους θα μπορούσαν να συνοδεύσουν και ένα τραπέζι με μεζέδες, κρασάκι ή και τσίπουρο!

Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες 
  • 5 τομάντες 
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 3-4 σκόρδα
  • 2 καρότα
  • 200ml ελαιόλαδο
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι 
  • 1 κ.γ. πιπέρι 
  • 1-2 κ.γ. πάπρικα 
  • 2 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
  • 1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλο  
  • 2 κ.σ. σόδα (για το μούλιασμα) 

Εκτέλεση

Μούλιασμα 
Προκειμένου να μουλιάσουμε τους γίγαντες και να μαλακώσουν, φροντίζουμε 12 με 24 ώρες προτού τους μαγειρέψουμε να τους βάλουμε σε ένα μπολ. Η στάθμη του νερού θα πρέπει να είναι 3-4 εκατοστά πιο πάνω από τα όσπρια, διότι τα όσπρια φουσκώνουν, απορροφούν το νερό και η στάθμη του κατεβαίνει. Μαζί με το νερό θα ρίξουμε και τα δύο κουταλάκια σούπας σόδα και θα την διαλύσουμε στο νερό. 

Προετοιμασία
Όταν οι γίγαντες θα έχουν πλέον μουλιάσει και μαλακώσει, τους ξεπλένουμε καλά με νερό και τους βάζουμε σε μία κατσαρόλα για περίπου 30 λεπτά να βράσουν,  με προσοχή διότι θα χρειαστεί αναγκαίο να τους ξαφρίσουμε με ένα κουτάλι.

Όσο οι γίγαντες βράζουν προετοιμάζουμε την σάλτσα που θα τους συνοδέψει στο ταψί. Ξεκινούμε κόβοντας τα καρότα σε ροδέλες, τα κρεμμύδια στο μπλέντερ και τα σκόρδα τα αφήνουμε ολόκληρα ή τα κόβουμε κυδονάτα. Ακολούθως, πολτοποιούμε τις ντομάτες με την χρήση ενός τρίφτη ή ενός μπλέντερ και εν συνεχεία, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα λαχανικά με την σάλτσα ντομάτας.

Όταν οι γίγαντες βράσουν, τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε στο ταψί την σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει και ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Κατά το ανακάτεμα ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και την ρίγανη. 

Αφού ανακατέψουμε καλά τα υλικά, τα απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στο ταψί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τέλος τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπάσει τα υλικά. 

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά. Εάν κατά την διάρκεια του ψησίματος παρατηρήσουμε ότι το νερό έχει ελαττωθεί αρκετά και τα όσπρια δεν είναι μαλακά ακόμα, προσθέτουμε επιπλέον λίγο νερό.

Tip

Εάν θέλετε να δώσετε περισσότερη ένταση στην γεύση της σάλτσας, μπορείτε να προσθέσετε έναν κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου στο ταψί προτού το ψήσιμο στον φούρνο.

Δείτε επίσης

To perikouzinas.gr για την διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών του και την καλύτερη εξυπηρέτησή σας χρησιμοποιεί cookies. Με την συνέχιση της χρήσεως του ιστοτόπου perikouzinas.gr τότε συμφωνείτε και αποδέχεστε την χρήση cookies από αυτόν καθώς και cookies από τρίτες υπηρεσίες (π.χ. Google, Facebook, κ.α.) που προσφέρουν υπηρεσίες διαφημήσεων, στατιστικών κ.α. Δείτε περισσότερα...