Αρχική / Ντάκος βασιλικός

Ντάκος βασιλικός

Δημοσίευση 29/09/2017

* Προετοιμασία 15 λεπτά
* Μαγείρεμα 20 λεπτά
* Μερίδες 2
* Συνταγές, Σαλάτες, Tυρί, Λαχανικά, Χόρτα, Ντομάτα, Φέτα, Ελιές

Θρονιασμένος ντάκος σε χόρτα βραστά! Μία πεντανόστιμη και ''βασιλική'' εκδοχή του παραδοσιακού μας ντάκου. Μπορεί να αποτελέσει ένα χορταστικό γεύμα για ένα άτομο ή μία σαλάτα 3-4 ατόμων.

Υλικά

  • 150 ~ 200 γρ. βλήτα ή χόρτα της αρεσκείας σας
  • 1 κριθαροκουλούρα
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 50 ~ 80 γρ. τυρί φέτα
  • 5-6 ελιές 
  • ελαιόλαδο
  • 1/2 λεμόνι
  • ρίγανη

Η παραπάνω ποσότητα των υλικών απαιτείται για ένα πιάτο ντάκου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χορταστικό γεύμα ενός ατόμου ή μία σαλάτα 3-4 ατόμων.

Εκτέλεση

Προετοιμασία χόρτων
Πλένουμε πολύ καλά τα βλήτα και τους αφαιρούμε τα πολύ χονδρά κοτσάνια. Αφού τα πλύνουμε τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε τόσο νερό έως ότου η στάθμη του νερού να σκεπάσει τα χόρτα. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε σε μέτριας εντάσεως φωτιά για 15 με 20 λεπτά έως ότου τα χόρτα να έχουν μαλακώσει. 

Προετοιμασία ντάκου
Σουρώνουμε τα βρασμένα χόρτα και τα βάζουμε σε ένα πιάτο βαθύ. Στύβουμε λίγο λεμόνι επάνω στα χόρτα και απλώνουμε περίπου 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Εν συνεχεία παίρνουμε την κριθαροκουλούρα και την ποτίζουμε ελαφρώς με νερό, αναλόγως με το πόσο σκληρή είναι και το πόσο μαλακή θέλουμε να γίνει. Σκοπός είναι να μαλακώσει ο ντάκος για να μπορεί να πηρουνιστεί εύκολα, αλλά και για να δώσει μία αίσθηση δροσιάς όταν θα τον τρώμε. Μετά το νερό, τοποθετήστε τον ντάκο στο πιάτο επάνω στα χόρτα και απλώστε του μία κ.σ. ελαιόλαδο.

Πάρτε την ντομάτα και τρίψτε την σε έναν τρίφτη ή σε ένα μπλέντερ. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε μπλέντερ φροντίστε να μην την πολτοποιήσετε εντελώς, αλλά να υπάρχουν κομματάκια ντομάντας. Απλώστε επάνω στον ντάκο την πολτοποιημένη ντομάτα. Θρυμματίστε με τα χέρια σας την φέτα επάνω στην λειωμένη ντομάτα και ακολούθως, αφαιρέστε από τις ελιές τα κουκούτσια τους, τεμαχίστε τις σε 2-3 κομμάτια έκαστη και απλώστε της επάνω στην λειωμένη ντομάτα και την φέτα. Τέλος, περιχύστε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε όλο το πιάτο, προσθέστε ρίγανη και ορίστε.. είμαστε έτοιμοι!

Καλή σας όρεξη!

Δείτε επίσης

To perikouzinas.gr για την διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών του και την καλύτερη εξυπηρέτησή σας χρησιμοποιεί cookies. Με την συνέχιση της χρήσεως του ιστοτόπου perikouzinas.gr τότε συμφωνείτε και αποδέχεστε την χρήση cookies από αυτόν καθώς και cookies από τρίτες υπηρεσίες (π.χ. Google, Facebook, κ.α.) που προσφέρουν υπηρεσίες διαφημήσεων, στατιστικών κ.α. Δείτε περισσότερα...